söndag 14 februari 2016

En resa genom Gryt och tiden, del 10

Resa genom Gryt och tiden, del 10

Vi fortsätter förbi Stallplan, på vä sida, och Bageriet på hö sida. Nedanför Bageriet ligger ett hus som ett par syskon Karlsson, från Kättelö, byggde.  Efter dom så bodde där ” John på Snippen” där med sin hustru.
Margareta och Alf Andersson har bott där. Margareta kommer från Bondekrok och Alf kom från Ämtö.  Margareta bor nu i nya pensionärshemmet.

Nästa hus byggdes av ”Kalle Karlsa” Karl Karlsson. Han bodde där med hustrun Hildur, född Asplund.
Efter Kalle och Hildur flyttade Sven och Ella Andersson, in i huset. Ella var mat tant och Sven var vaktmästare. Ella kom från S: tAnna och Sven kom från Långdal. 

Hultgren flyttade in i huset efter att Ella och Sven dött.  Efter Hultgren köpte Marie Björnhammar huset.
(Jag är inte helt säker på ovanstående)

Bakom de här husen finns ett timrat hur, som byggdes av tulltjänstemannen Johansson gift med Distriktssköterskan Hilda. Nu bor Jens Magnusson där, Jens är barnbarn till ”Elis bagarn” Magnusson, min kusin, från Högved.

Mittemot de här två husen ligger Annelund, det byggdes på 1880-talet, av målare Holmgren. I huset, på nedervåningen, bodde också faster Alma, min mamma Annas faster. Alma hade en syster, Lotten, som var gift med Holmgren, de hade en son som hette Gustav och dom bodde på övervåningen, när de var där, annars bodde de i Norrköping. Han hade en fotoaffär som hette Amerikan. Posten, som Alma förestod, fanns på nedervåningen.
När posten flyttade så flyttade Holmgrens ner där. På övervåningen flyttade familjen Holmberg in, han var bergssprängare.

Holmberg sprängde i Forshem, när källaren byggdes till gamla Forshem, ladugården byggdes 1879 och jag tippar att boningshuset byggdes samtidigt. Innan hade Snäckevarp arrenderat Forshem i 5 år, från 1874-1879. Innan Snäckvarp arrenderade så brukade prästen Prästgården.


Nedanför Annelund ligger nya skolan, som byggdes 1952.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar