söndag 14 februari 2016

En resa genom Gryt och tiden del 13

En resa genom Gryt och tiden, del 13

PRÄSTGÅRDEN

Ligger nedanför Forshem, vid vattnet. Prästgården byggdes 1698, då var det bara undervåning. På 1700-talet byggde man på en övervåning.
Prosten Gustavsson är den första, som jag minns.
Mitt minne av honom är att ”han gick upp till grinden, stod där ett tag och muttrade och sedan gick tillbaka ner till Prästgården igen”
Ett annat minne;
Det var begravning, en av de överförfriskade gubbarna går fram till prosten och för att säga adjö. ”Säga vad man vill, men roligt har vi hatt”. Då sa prosten, som han brukade, ja,ja,ja,ja,ja.
Efter Prosten Gustavsson kom Werner Reimhagen, 1933.
1954 blev kommunister Walter Bergström kyrkoherde. Då flyttade han från Komminister bostade Saralund, med hustru Gun och sönerna Göran och Sten, till Prästgården.
”Hans hustru Gun blev irriterad över att det fanns en grind, ner till Prästgården, för att hålla borta korna från deras trädgård. Hon menade att kor behövde man inte ha, mjölk fanns i affären.”
1970 kom Karl-Erik Dahlström med hustru Britta. Dom bodde i Prästgården fram till K-E död.
Nästa präst att flytta in var Peter Broman med Hustru Marie Karlsson Ring. Han var präst i Gryt i två omgångar. De har 5 barn.
1989 kom kyrkoherde.
Nu är det Andreas Danielsson som är präst, han bor i Valdemarsvik.
I Prästgården bor nu, sedan ?? , min dotter Marie Nilsson med make Lars Nilsson

SÄTERÖN
Julia Ljung satt på dass, när hon fick se en annons om att Säterön i Gryt, var till salu, detta var 1904.
Julia och hennes syster köpte Säterön tillsammans, men systern flyttade och Julia bodde där ensam.
Julia var släkt med Gerda Hahr, som var gift med Hjalmar Molin. Gerda ärvde Säterön av Julia.
Julia är begravd på Gryts kyrkogård, utanför gravkapellet.
Gerda hade en bror som var arkitekt, han ritade tillbyggnad nr.1
1920 tillkom ytterligare en tillbyggnad, som vi kallar ateljén, mot bron.
Gerda Hahr (Molin) och Hjalmar Mohlin hade Säterön som sommarboende, de bodde i Stockholm.
Jag minns när Hjalmar gick upp till Gryt, han hade en spatserkäpp, vid handen, och så ”mumlade” han, eller sjöng för sig själv, när han promenerade förbi.
Gerda kom upp till oss och beställde ett lass gödsel ibland. Vi levererade den över isen, från Sandgärdet, eftersom vi inte kunde åka över bron. Hon kallade gödseln för GULD.
I gårdsstugan på Säterön bodde Herman Fischer på 30-talet, han hyrde stugan och var gårdskarl där.

Paret hade inga barn så när de avled så bildades det en släktförening som ärvde fastigheten.
Det var flera grenar av släkten Hahr/Molin som kom att dela på boendet.

Familjerna Sörbom, två bröder som var gifte in sig i släktföreningen. med två systrar. Den ena var lärare i Norrköping och hade tre barn, tre söner, och den andra familjen bodde i Kiruna och hade en dotter.

Familjen Hahr, Henrik, chef för Eurovisionen stationerad i Schweiz, Zürich. Hans hustru Britt-Marie, sonen Erik och dottern Henrietta.

Familjen Grundell, Olle var arkitekt och gift med Margit, de hade tre barn Mats, Hans och Susanne. Mats och Olle är avlidna. Margit lever fortfarande och är 102 år.

Märta Grundell, syster till Olle, gifte sig med Isaac Grünewald och fick sonen Björn Grünewald. Märta och Isaac omkom i en flygolycka 1946. Björn vistades, hela den sommaren, på Säterön. Pigan Elisabet ”Lisa” Svensson, som var från Alnäset, Grytöna, tog hand om Björn den sommaren.

Margareta Höckerberg, med två till tre stora pudlar.
Jag och AnnaMaria har haft ansvar för Säterönycklarna sedan 50-talet. Vår dotter Marie Nilsson har nu ”ärvt” detta uppdrag.
Vi såg till att värmen var påsatt, när det behövdes och att allt var i sin ordning. Tillsyn dessemellan.

Så länge vi hade mjölk och ägg, till försäljning, kom man från Säterön och handlade.

FISKARUDDEN
Birgit Ringlanders farfar byggde Fiskarudden, han var trädgårdsmästare på Åbäck. De hämtade huset i S:t Anna, med färja. ”Dom la huset i en roddbåt och rodde ner till Fiskarudden”(sa Sixten först, ha,ha).
Birgits pappa, August Karlsson, fiskare och grovjobbare, tog över efter sin pappa. August Karlsson var gift med Ingeborg Åman, syster till Anders Åmans pappa George. Dom var tre syskon Ingeborg, George och Gunnar. Dom kom från Häradskär.
August var med och byggde dammen borta vid Fredriksnäs. Utloppet från sjön gjordes som en damm med dammlucka.  Detta för att kunna reglera nivån på insjön.

August tror jag dog 1957 då bodde Ingeborg kvar där själv.  Ingeborg tror jag levde in på 60-talet.
Birgit och hennes man Lennart Ringlander tog sedan över Fiskarudden och har, sedan dess, bott där på somrarna.
De bodde i Valdemarsvik och Lennart var bankdirektör på Sparbanken.  Efter pensioneringen flyttade de till Västervik. Dom har en son som heter Nils-Erik och han, i sin tur, har två söner.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar