söndag 14 februari 2016

En resa genom Gryt och tiden, del 15

En resa genom Gryt, del 15

Vi åker tillbaka, förbi Strömmen och Hembygds gård. När vi kommer ut på Gamla Ekövägen så tar vi till höger, efter 2-300 m kommer vi till Hagaborg, på vä sida.
Från början hette det Löten, men låg då ett par hundra meter österut. Senare flyttades huset till den platsen där Hagaborg nu ligger, men hette till en början Plöjbolöten.

1842 kom en varg och gick ut på Alkärret, bredvid Hagaborg, som då var ett kärr, och nu är ett gärde. Då skickade familjen Malmström ut sin 10-åriga dotter Matilda, till Ekön, för att varna folket så de kunde ta in djuren. Den 10 åriga flickan blev sedan Madame Snäckenström, en klok gumma. Hon var gift med en av två bröder Snäckenströn, på Snäckvarp.

Madam Snäckenström var moster till den sista bonden på Hagaborg, Karl Karlsson, allmänt kallad för ”Kalle i Hagaborg.”
Kalle skötte sin gård på gammalt sätt med häst och ålderdomliga metoder. Spred gödning och sådde för hand. Han hade 4 mjölk kor, som han mjölkade för hand. Hans syster Signe bodde där till sin död. Systern Märta var gift och utflugen. Märta var mormor till Håkan Fridell, som under 80-90 talet bodde med sin familj på Hagaborg.
Kalles mormor och morfar, Malmströms, bodde först på gården och därefter övertog Kalles föräldrar, gården. Pappan hette Klas Karlsson. Mammans namn kommer jag inte ihåg, men hon var syster till madam Snäckenström.
Madam Snäckenström, född Matilda Malmström, var en ”klok gumma”, hon gifte sig med en, av två bröder Snäckenström, som bodde på gården Snäckvarp. Bröderna bodde antagligen i den lilla röda stugan bredvid huvudbyggnaden. Enligt Lars Nahlbom så var en av bröderna sjöman.


Nu tar vi den lilla vägen till vänster om Hagaborg, går nog inte att åka bil hela vägen. Vägen fortsätter upp mot Stora Kallkärr. Stora Kallkärr är urgammalt så jag vet inte vem som byggde huset.
Den första, jag minns, som bodde där var Edvin Svensson och Ester. Sedan övertog Erik Svensson, med hustru Majlis, (född Malmström från Bokö) huset.  Jag är lite osäker på om Erik och MajLis tog över Stora Kallkärr eller om de flyttade direkt till Övre Fyrtorp.
Edvin och Ingrid Hollander, med familj,  bodde i Stora Kallkärr fram till 80-talet, Dom hade tre döttrar, Gunnel, Mona och Inger.
Innan de kom till Stora Kallkärr så bodde de i Stebacka, bortom Åbäcksnäs, mittemot Strömmen.  Det var ett torp, som lydde under Åbäcksnäs, som  jag inte tror finns kvar längre.
Edvin föddes i Bäcktorpet, hustrun vet jag inte var hon kom ifrån
Stora Kallkärr är nu obebott och står och förfaller.

Om vi fortsätter förbi Stora Kallkärr kommer vi ut på Fyruddevägen, rakt fram ser man Alum, Pettersborg. Det är gammalt. När jag var liten bodde där ”Anna i Alum”. Vi fick gå med mjölk till henne. Britta gick ofta dit men vi syskon följdes åt.
Efter Anna bodde där bröderna Göte och Valter Karlsson, de fiskade mycket. Efter de här två bröderna så flyttade Barbro ”Babban Janssons mormor in där,( från Bondekrok, från början).   Efter mormor tror jag det var dottern ”Vera i Alum” som flyttade in. Jag tror hon bodde tillsammans med sin mamma, under hennes sista tid.  Vera var ledare för Scouternas Blåvingar, och de hade sina möten där.

Lilla Kallkärr

 Nedre Fyrtorp
I Nedre Fyrtorp bodde Lasse med två syskon och sina föräldrar, mamma Rut.  Pappan dog när Lasse var 16 år, och då fick han ansvar för hela gården. Jag och AnnaMaria hjälpte dom med diverse jordbruksgöromål.

Skogsudden
Åker man förbi Nedre Fyrtorp kommer man till en liten vik, mittemot Skogsudden. Man kan ro över, eller gå runt.
Artur Berg, fiskare, bodde där när jag växte upp, tillsammans med föräldrarna. Artur bodde kvar efter att föräldrarna gått bort. Artur gifte sig med Agda Engberg från Övre Fyrtorp.( Agdas moster hette Hildur Karlsson och var gift med Einar i Handelsföreningen.) Erik Lundberg kom till familjen Berg,
Som liten.

Vi åker tillbaka, förbi Nedre Fyrtorp, korsar över Fyruddevägen. När man åkt en liten bit på denna väg så kommer man till Övre Fyrrtorp, som bestod av två bostadshus. I ena huset bodde Svensson, Han hade en son som hette Erik Svensson, född omkring 1910, Han i sin tur hade en dotter som heter Siv. Hon var klasskamrat till min dotter Marie och bor numera i Gållösa. Dom hade också en son, som dog tidigt. Erik och hans familj bodde i det vänstra huset. I det högra, som var inköpt från Snäckevart, bodde, under en period, Barbro ”Babban” Janssons  mormor.

Åker vi vidare, på den här vägen, så kommer vi till Norrtorp. Norrtorp bestod av två små gårdar. Franzen köpte en av gårdarna där, han var tidigare arrendator i Forshem.
Den andra gården ägdes av Gustav Nilsson, han hade en hushållerska, Berta från Hudebo, som han senare gifte sig med. Gustav hade en dotter, Ulla, som nu bor i Linköping.
När Gustav och Berta sålde gården så köpte dom Ekebo och blev grannar med AnnaMaria och mig.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar