onsdag 5 februari 2014

Vargen kommer till Gryt

I början av 1840-talet bodde familjen Zetterberg i Hagaborg. De hade två döttrar som var i 10-årsåldern. den ena av döttrarna gifte sin med Klas och blev kvar på Hagaborg även som vuxen. Den andra dottern gift sig med en pojke från Snäckvarp. Han och hans bror tog namnet Snäckenström efter gårdsnamnet.
Det är den senare dottern som jag ska berätta om.
Någon gång i början av 1840-talet upptäckte folket i Hagaborg att det strök en varg i närheten. Den gick ut på Alkärret som låg ut mot Ekön och ännu inte uppodlat, utan bara ett stort kärr. De fick bråttom att ta in sina husdjur för att inte vargen skulle få en måltid serverad på ett lättsamt sätt.
De tänkte också på folket som bodde ute på Ekön och som inte visste om att vargen kommit. Hade de några djur ute på skogen som vargen lätt kunde riva? De beslutade att de måste varna folket ute på Ekön och skickade iväg dottern den cirka 5 km långa vägen. Det var inte förrän hon kommit iväg en bra bit och utom synhåll som de kom att tänka på det vådliga i att skicka iväg ett litet barn en så lång väg och med en varg i närheten.
Lyckligtvis kom flickan välbehållen både ut till Ekön och tillbaka hem.
Flickan som gick ut till Ekön för att varna för vargen gick som vuxen under namnet Madam Snäckenström och var känt som en klok gumma.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar