onsdag 5 februari 2014

Examensdagen

Trots att jag trivdes ganska bra i skolan såg jag fram mot examensdagen varje år.
Dagen före den stora dagen fick några av oss pojkar gå ut med yxa för att hämta björkar att smycka skolsalen med. Vi skulle också ha björkar vid ingången till skolan. Vi fick gå till olika skogsområden i närheten. En gång gick vi ända ut till Stuten som ligger halvvägs ut till Ekön.
Medan vi pojkar gick i skogen med yxan och sedan släpade de hugga björkarna till skolan, fick flickorna gå ut i närheten av skolan och plocka blommor.
På avslutningsdagen var skolsalen vackert klädd med både blommor och björkar. Allt var så högtidligt och glädjefylld. Alla vi skolbarn hade våra finaste kläder på oss. Många föräldrar kom också finklädda och lärarinnan hade sin finaste klänning.
Vi fick sjunga flera psalmer och förhördes av lärarinnan. "Kommungubbar" kom också och skulle kontrollera att vi klarade de olika förhören.
Innan vi fick gå ut till den väntande sommaren, delades betygen ut och som avslutning sjöng vi "Den blomstertid nu kommer". Den psalmen sjungs nog fortfarande i skolorna på avslutningar. Den är skriven av diktaren Kolmodin och vi fick veta att han hade diktat den vid en vacker ödekyrka på Gotland.
Nu skyndade vi oss ut efter att vi hade sagt adjö till lärarinnan. Sommaren verkade oändlig den här dagen och oss väntade både hårt arbete och skön avkoppling.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar