tisdag 21 januari 2014

En resa genom Gryt och tiden del 4


Vi fortsätter nu vägen till vänster ner mot Rågeterdalen.

Nästa hus på vänster sida byggdes som Ålderdomshem 1930 och fungerade som det fram till 1995. Efter det  har det varit pensionat.

Sedan har vi Lundgrens trädgårdsmästeri. Det byggdes av Harry Lundgren som kom från Skåne. Han var gift och hade två söner, Lennart och Roland.

Lennart tog över trädgårdsmästeriet och byggde sedan ett boningshus på tomten.


Efter trädgårdsmästeriet, på vänster sida, finns Almdal. Huset hette från början Sundsholm.  Där har affären som först var i Friden, funnits. Den som drev affären bodde där då.  Efter att affären flyttat till Evelund bodde där ett par bröder som hette Kjellgren. Under årens lopp bodde även Karin (Slöjdlärarinna) och Olle Jonsson, som kom från Skrädderbo, in mot Släthäll avtagsväg från Fredriksnäsvägen. Han var bonde på Norrtorp, innanför Snäckvarp, innan han flyttade till Almdal. Döttrar Birgitta, Inger och Kerstin. Även Harry Lundgren och Lennart Lundgren bodde i Almdal. På senare år har det bott sommargäster där.

Karin Melström (Distriktssköterska) bodde i nästa hus, hon lät även bygga huset. Hon var född på Skeppsudden, på väg mot Koppartorp.

Sedan ligger ett gammalt hus, byggt i slutet av 1800-talet. På 30-talet bodde där en sadelmakare som hette Österlund.

Furuliden, byggdes av Kalle Bilfelt den äldre, sedan har Kalle Bilfelt den yngre som var båtmotor- mekaniker med hustru Elsy (Hon var född Jonsson från Armö, bodde sedan i Fridhem i Hosum, därefter Kommunalhuset där mamman var vaktmästare. Hennes pappa var murare.) och barnen Björn, Pelle och Lena bott där. Elsy bor fortfarande kvar i huset.  

Furuberga, byggdes av en äldre man från Gräsmarö. Amy Johansson har även bott där, hon hade pensionat på Kättilö på 30-talet. Sedan bodde Norma (född Johansson) Andersson med föräldrar där. Hon är gift med Villy Andersson och de har bott på Kättilö. Villys familj kom på 30-talet till Koppartorp.

Lövhyddan, ligger på höger sida i kurvan, mitt emot Furuberga. Det byggdes av Axel Andersson som var byggmästare. Han bodde där tillsammans med hustru och en dotter.

På höger sida, före Rågeterdalen hade Kalle Bilfelt sin bilverkstad.

Ovanför bilverkstan finns ett hus som Erneberg byggde, han var gift med Gertrud Lindberg från Söderön. Sonen heter Stellan Erneberg han bor i huset nu.

Det ligger ett litet rött hus på höger sida, efter Ernebergs hus, där Hjulström bodde på 20-30 talet. Han tjänstgjorde som hamnfogde vid Rågeterdalen. Vid Rågeterdalen la Stockholmsbåtarna, ”Tjust”, ”Gamleby” och ”Maria” till på sin väg från Stockholm till Västervik och tillbaka. ”Maria” gick mellan Norrköping och Västervik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar