Under 1880-talet verkade en skarpskytteförening i Gryt. Ledare var Komminister Anders Törnfelt. 1906 bildades Gryts Skytteförening. Då fanns många bra skyttar bl.a. Trybom, Karl Lindberg, August Karlsson och bröderna Langström.
Första halvan av 20-talet anordnade Einar Karlsson och Gunnar Magnusson skidtävlingar för ungdomar.
1925 verkade en förening som hette Evelundspojkarna. 1927 bildades Gryt IF. Friidrott, skidor, orientering och boxning var grenar som förekom. På vintern samlades man i första gården i Fyrtorp. Höjdpunkten var när man ”bussade” ihop Artur Berg och Valter i Alum i en boxningsmatch.
1930 anordnade Gryt en stortävling på skidor. Start och mål var på Handelsföreningsplan. Banan gick runt åt Hosum och åktes två varv (3mil). Det var 13 gärdesgårdar på varje varv som löparna fick forcera så gott de kunde. ”Svajen” från Gusum blev arg och bröt efter ett varv.
Valdemarsvik tog hem det mesta.
Stafettlöpning anordnades i Gryt, Valdemarsvik, Gusum och Ringarum samt Dagbladsstafetten. Jag minns Ringarumsstafetten 1933. Ringarum hade köpt fina priser till segrarna, de var ju säkra på att vinna. Näst sista sträckan 1500 m. gick på ”Bälja” i full motvind. RIFs storlöpare Arvid Vallèn drog och Gryts Lage Jonsson låg i rygg och sprang om på upploppet. Slutsträckan 100 m sprangs av 15-årige Lennart Sternö men Gryts ordförande Lindvall haltade med nästan lika fort, han var så glad och viftade med armarna.
Idrottsföreningen ”Krubban” bestod av 3 medlemmar, Bertil och Sixten Magnusson samt Bengt Helm, som blev svensk skolmästare i kast med liten boll. Han blev också 70 meters-kastare i spjut.
En gång när vi tränade borta vid Farmors Ek där Lillebo nu ligger stannade en lastbil med hytt på flaket. Gryts IF skulle ut på stafett, men de saknade några byxor, så vi fick lämna ifrån oss våra.
Vi anordnade idrottstävlingar för våra skolkamrater på vår egen idrottsplats bakom berget vid Forshem. En gång hade Pappa köpt små chokladkakor till pris som vi gömde i en bergskreva. Vår dräng Adolf kom och åt upp chokladen. När vi frågade varför han gjorde så svarade han.
-”Annars hade di ju smälte”.
1937 till och med 1941 tävlade vi för Valdemarsviks IF mest i orientering.
1939 blev trädgårdsmästaren på Åbäcksnäs Hasse Johansson, som då tävlande för Åby, distriktsmästare. Sixten Magnusson blev 2:a i juniorklassen och vann laget. 1940 blev Sixten juniordistriktsmästare i stavhopp 1942 återuppstod idrottsföreningen i Gryt. Gryt tog DM i budkavleorientering på skidor med Sune, Bertil och Elving Magnusson i laget. Hasse Magnusson vann junior DM och Sune Magnusson blev landsbygdsmästare i orientering.
1942 vann Gryt klass C i 10-manna i dagbladsstafetten. Största framgången i orientering 1943 var när vi i Sankt Olofs träffen i Ändebol kom 2:a i lag efter Katrineholms SK slagna med endast 47 sekunder. Inge Åström vann junior DM på 3000 m och blev 5:a på junior SM och fick pris för bästa Östgötaprestation.
1946 blev Inge Åström distriktsmästare i terränglöpning och Gryt tog även lagsegern.
1946 bildades Hammarkindspojkarnas Orienterings Klubb, då blev det större chans i lagtävlingar. 1950 tog Sixten Magnusson DM i nattorientering, 1952 tog Hans Magnusson DM i både dag o natt. Samma år blev klubben elfte lag i Tiomila efter att ha haft ledning vid 3:e och 4:e växeln. Flera av Grytspojkarna var uttagna att delta i SM under åren.
1959 blev Hammarkindspojkarna Svenska mästare i juniorbudkavlen. Bertil Engman Gryt tillsammans med ”Månen” och Östen Karlsson ingick i laget. 1948 tävlade Bengt M och Sixten M för Gusums IF på skidor. På DM 15km blev Bengt 2:a. På 5-milen blev vi tillsammans med ”Gusums-Lasse” 2:a i lag, slagna med endast 2 sekunder av Finspång.
Åren kring 1970 var Grytsungdomarna med i en skidserie, som dom vann de flesta åren. Under årens lopp har ett 20-tal Grytsbor deltagit i Vasaloppet. Även i Vätternrundan och Lidingöloppet har vi varit representerade.
På 80- och 90-talet var det motionslopp som gällde, på Stockholmsmaran har Barbro Hammenstig gjort fina resultat. Även Emma Hammenstig m.fl. har gjort fina resultat.
Bandy spelades under 30 och 40-talet mot olika klubbar i Valdemarsvik. Ishockey och fotboll har förekommit, men i liten omfattning.
Gymnastik för herrar har bedrivits sedan 1940. Damgymnastiken har endast förkommet de sista 15 åren.
I badminton har Stig Johansson lagt ner ett stort arbete och fått fram många bra ungdomar bl.a. Elin och Johanna Bilfeldt.
Det finns mycket mer att skriva om, men det här får räcka.
Den här texten har tidigare publicerats i Grytsbladet 2/2003
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar