tisdag 14 april 2015

En resa genom Gryt och tiden del 8

Ovanför Ester Helms sommarhus ligger Bankhuset. Byggdes från början som Handelsföreningens arbetarbostäder samt en banklokal i bottenplan. Edvin(Föreståndare i Handelsföreningen), gift med Ester(född Jonsson) från Harstena, och Einar(Affärsbiträde i Handelsföreningen) gift med Hildur, född Engberg, från Fyrtorp, hade varsin lägenhet där. Familjen Engberg brukade, och ägde, en gård i Fyrtorp.  Einar och Hildur hade en dotter, Karin, gift Sturefelt. Edvin och Ester hade tre pojkar, mellanpojken Ivan fyllde 100 år november 2013. De andra bröderna var Holger och Lennart.
Gustav Åman, farbror till Anders Åman samt bror till Georg och Gunnar Åman, bodde där tillsammans med hustrun Dali. Han gifte sig med Dali( Eriksson), kontorist i Handelsföreningen, på äldre dar. När Dali kom till Gryt började hon först jobba hos Söderströms i Evelund.
Einar och Hildur flyttade sedan till Skogsbacka och Gustav och Dali flyttade till Almdal. Edvin bodde i Bankhuset så länge han levde, efter Edvin och Ester tror jag att Sten-Sture Erlandsson med hustru Anna flyttade in. Anna var dotter till slaktar Karlsson i Tallborg. Sture och Anna bodde där tillsammans med barnen Ewa-Lotta och Bosse. Anders och Inger Åman bodde också i bankhuset ett tag, med sina söner Lasse och Åke, innan de köpte Saralund. Birgitta och Stig-Hjalmar Johansson bodde där med sina döttrar, Eva-Lisa och Gunilla. Birgitta och Stig-Hjalmar arbetade båda på Handelsföreningen, de bor fortfarande kvar i Bankhuset.

Gretas Café


Greta Café, var från börja  Linds krog, detta var vid sekelskiftet någon gång. Efter Lind kom Ida Justinen, som var min mamma Annas faster. Ida var gift med en finne, i tre år, sedan avled han och hon blev änka.

Ida växte upp i Storgården, Hosum, med sina syskon och föräldrar. Min morfar Karl Paulinus var Idas bror. ”Alma på posten” var en av hennes systrar.
Ida drev hotell, som hette ”Hotellet” (Huset heter Augustenborg). Hotellet bestod av 2 rum. Ida drev hotellet till sin död och överlät det sedan till sin ”piga” och hjälpreda, Greta. ”Hotellet” ändrade då namn till ”Gretas café”.
Hon hade bl.a. Begravningskaffe, caféet fanns ända fram till 60-talet. Efter ”Gretas café” har där varit en hel del ägar byten. Bland annat har vår tidigare barnflicka Barbro ”Babban” ägt huset tillsammans med maken Olle.
Morfars pappa var Härads domare, far till Ida på ”Hotellet”, Alma på posten och…… Häradsdomaren dog relativt ung och hans hustru, min morfars mamma, fick flytta till Pettersborg efter hans död.
Det fanns två brukare mellan Häradsdomaren och” Ville i Storgården”.  Ville var en av ”Riksis” i Lerviks barn. Villes syskon var Pelle i Lervik och Alma i Sandvik. Barn till Ville i Storgården var Ester, Inga, Gustav(Byggmästare) och Georg(Bonde). Mina kusiner.
  
När vi kommer upp på Grytsvägen igen så har vi Karlsberg, på vä sida. 1893 övertar TELEVERKET växeln från en Oscar Eriksson. Ny föreståndare blir Carl Hagström, Karlsberg. När Carl dör så tar hans hustru över telefonväxeln, hon är även barnmorska. 1920 köper Martin Bergström fastigheten Karlsberg och blir därmed föreståndare för telefonväxeln, en uppgift han överlämnar till hustrun Astrid. Växeln fanns kvar, i ett rum, fram till 1951, då den flyttades upp till Sundsberg.
Martin och Astrid Bergström hade taxi och bussbolag. En busslinje gick till Ukna, en gick till Hulevik på Södra Finnö (på fastlandet innan bron). Barn; Barbro. Kerstin och Göran. Göran tog över efter Martin, men hade bara rörelsen några år. Taxirörelsen köptes av Jörgen och Elsy Andersson, dom bosatte sig på Snippen. Hos Elsy och Jörgen var min dotter Katrin barnflicka på 60-talet. Dom hade tre söner och flyttade sedermera till Stockholm. Bussrörelsen flyttade ner till Valdemarsvik. Jag tror att Björn och Marita Bilfeldt var näste ägare. Marita hade frisersalong där i flera år.

 Mittemot Karlsberg ligger ”Konsum” som byggdes 1937. Konsum var först i Friden, flyttade sedan till Sundsholm (Nuvarande Almedahl). Kantor Filip köpte Sundholm och döpte om det till Almdahl efter hustrun Alma). Konsum var inhyst i huset från 1937, då det byggdes, till att Konsum lades ner och posten flyttade in. Konsum förestods från början av Mattson, han hade två barn Hans och Sigbritt. Dom bodde på övervåningen. Märta kunde frun ha hetat.(?) När Mattson blev pensionär efterträddes han av ”Nisse” Nils Karlsson, som var föreståndare tills affären slogs igen. Nils Karlsson var gift med Siv Karlsson, som var småskolelärarinna. Tillsammans hade de dottern Lena. När Mattson gick i pension flyttade Åke Johansson, Åkare, med hustru och två söner, in ovanpå Konsum. Efter dom flyttade Herman Lindgren, lantbrevbärare, med hustru och en son Ronny Lindgren, in i lägenheten. Ronny hade, senare, taxirörelse i Gryt. Innan Herman Lindgren blev lantbrevbärare hade han taxi rörelse, i Liljestad, ut mor Breviksnäs. Han sålde sin taxirörelse till Sven-Erik Karlsson. 1904 fanns posten i Annelund, min mammas faster Alma Magnusson förestod posten då. När Helga Åström tog över posten, omkring 1940, så flyttade hon posten hem till sig. Hon bodde i Filipsberg längst upp på Evelundsvägen, sista huset innan Evelundsbacken på hö sida. Posten fanns där in på 60-talet någon gång varefter den flyttade ner till Konsums lokaler. När posten lades ner på 80 eller 90-talet(??) Blev därefter privatbostad.

 Efter posten, på hö sida, ligger Lindesnäs som flyttades från Fångö gruvor när gruvdriften lades ner, 1876. Den första, vad jag vet, som bodde där var Karl ”Kalle Karlsa” Karlsson med hustrun Hildur (född Asplund) och sonen Nils, som sedan blev föreståndare för Konsum. Kalle Karlsa hade taxi, lastbil och buss. På 30-talet tog bergström över taxi och buss medan Kalle Karlsa behöll lastbilen. Lastbilen övertogs senare av Rosenberg, när Kalle Karlsa blev kommunalordförande. Sedan kom där att bo olika taxichaufförer, med familjer. Bland annat Nilsson. I Lindesnäs bor nu, Bergströms dotter, Kerstin Johnsson med make Bertil Johnsson.

 Om vi fortsätter Evelundsvägen så har vi Handelsföreningen på vä sida. Startade 1898, som aktiebolag.
Den första som bodde ovanpå Handelsföreningen, i den lilla lägenheten, var Constance Eriksson, född 1898 på Björkskär, äldst av 18 barn. Hon var sömmerska innan hon gifte sig med Erik Mårtensson. Erik kom till Gryt som mjölkassistent. Åkte omkring på alla gårdar och tog fetthalts prov. Senare blev han bas för arbetarna på Åbäcksnäs. Dom hade en dotter. Vad jag minns bodde även dom i Lindesnäs, minns inte riktigt när. Efter Constance bodde Birgit Emanuelsson där, hon kom från Karlsö och hette Karlsson som flicka. Även Birgit var sömmerska.

 Mittemot Handelsföreningen ligger ett gult hus. Från början bodde där en som kallades Brännvins Lindgren, han handlade med brännvin. Leonard Östling, ladugårdskarl och självlärd veterinär på Åbäcksnäs, flyttade in i huset i mitten på 1900-talet(?). Han flyttade in med hustru Anna och sonen Orvar. Orvar var då gift med Gulli och fick en son som hette Ralf, född 1936. Orvar hade först affär i ett litet hus bakom, som han byggde. Sedan flyttade han in i stora huset, på nedervåningen. Efter Orvar köpte Maj(Svensson) och Yngve Engström huset. Dom bodde där med sina barn, tre(?) söner och en dotter.

Till vänster, när man kommit upp för backen, logebacken, ligger IOGT/Logen kallad. Den byggdes 1898 av IOGT medlemmar. Medlemmar, var bland annat målare Holmgren, han målade huset både invändigt och utvändigt, gift med en syster till min morfar. Hon hette Lotten Holmgren, född Magnusson. På övervåningen fanns en lägenhet där fru Magnusson, mormor till Dagny Andersson. Dagny växte upp hos sin mormor. Föreläsningarna startade 1908 och håller fortfarande på. När jag växte upp kunde aktiviteter på Logen Liljan se ut så här; Annandagen hade alltid Logen Liljan folklekar för vuxna, på trettondagen var det också folklekar, men för barn. Dom hade också ett bibliotek.
1923, uppfördes det en sketch på Logen, i den medverkade Svea Larsson, gift med trädgårdsmästaren i Prästgården. Hon satt med en vagga och i den låg min lillebror Yngve, bara 3-4 månader gammal.
 Det var ungdomslogen Ragnvald som hade fest då.
 1926 var ”Cirkus Novello” där. Dom hade anlagt en stor rundel/en manege mitt på golvet och folk satt på stolar runtomkring. Genom ingången från Norrbacka kom hästarna inspringande. Dom hade även en gris som sprang runt i cirkeln och sedan ut igen. Hästarna inhystes i Forshems ladugård. En liten Shetlands ponny fick bo i en kalvbox i ladugården. Jag var bara sex år och tyckte det var väldigt spännande.
 Under min uppväxt fanns det även bio på Logen.
När mina barn växte upp var där också aktiviteter som bio, föreläsningar, luciafirande, teater med mera. Övervåningen hyrdes då ut till Thure Svahn med hustru Edla. Han var bonde på Norrtorp innan han kom dit. 1943 bodde han på Snäckvarps gård, på övervåningen i stora huset.
Varför jag kommer ihåg detta var tack vare att han då fyllde 20 år och Bertil(min bror) och jag var borta med en tårta till honom. Svan var med i Gryts Idrottsförening och var en duktig orienterare. 1927 bildades Gryts idrottsförening, den låg i dvala under sista halvan av 30-talet. 1939 sprang vi för Valdemarsviks IF och jag blev tvåa på junior DM. 1942 återbildade vi Gryts IF, min bror Bertil var ordförande fram till 1955. Vi var mellan 10-15 aktiva i klubben. Våra möten hade vi hemma hos oss i Forshem.
 Nu ägs IOGT Logen av Maj och Yngve Engström.

Mitt emot Logen på höger sida ligger ett stort grönt hus, Sundsberg, där bodde skräddare Söder. Hustrun Hulda (Hulda hade en mjölkkruka som hon ställde på mjölkbryggan på e.m, nedanför gamla Konsum/posten, där hämtade jag den varje em när jag hämtade mjölflaskorna. På morgonen vid 8-tiden lämnade jag den med mjölk tillsammans med mjölkflaskorna, på mjölkpallen). Nisse (f.1905), Hugo(f.1912) och Helge (f.1914) var deras söner plus en dotter som hette Linnéa. (f.1916) I början bodde de i hela huset. Telefonväxeln flyttade in på övervåningen 1951, då blev Anna-Lisa Magnusson från Källskär, föreståndare. Då huserade familjen Söder på undervåningen. Under 1960-talet flyttade Gunnar Lejon med hustru och döttrarna Anna-Karin och Berit. 1965 automatiserades telefonnätet i Gryt. Nu bor Gunilla Reiner och sambo Hilding Drakarne där.

På vä sida, ovanför IOGT Logen ligger Norrbacka, urmakare Nord byggde huset, 1925, samma år som Anders Åman föddes. Anders farfar flyttade in i huset samma år som Anders föddes. Han dog samma år som han flyttade in. Där bodde, senare, Maj Engströms (Svensson) föräldrar. Elsa och Ture Svensson. Maj och Yngve Engström övertog sedan huset och bor där fortfarande. Yngve växte upp på Klippan, hans familj bodde på övervåningen.

 Ovanför Logen på vä sida, ligger Norrbacka. Norrbacka byggdes av urmakare Norr. Efter urmakare Norr tror jag att Maj Engströms pappa och mamma flyttande dit, från Ålö. Elsa Svensson och Ture Svensson. Nu bor dottern Maj med maken Yngve Engström där.

Mittemot Norrbacka ligger Lindesberg. Kopparslagare Gustaf Paulsson bodde där under hela min uppväxt. Han byggde huset 1897. Han bodde där med hustru och barn. De äldsta var utflugna tidigt, så dom minns jag inte något av, men den yngsta, Sonja, var ett år yngre än jag, alltså född 1921. Han hade sitt kopparslageri i ett litet uthus bakom huset. Efter Paulsson tror jag att det bara är sommargäster som bott där. Kommer inte ihåg några namn.

Efter Lindesberg på hö sida, ligger Tallborg, där bodde slaktare Elof Karlsson. Hans slakteri låg mellan Tallborg och Norrbacka, 20-30 meter in från vägen. Senare, någon gång på 40-talet, byggde han ett svinhus, bakom boningshuset ner mot gärdet. Han bodde här med sin hustru Anna. Dom hade flera barn, Iris, Ragnar, Åke, Lage, Sigge, Gulli, Maj-Britt och Anna. Senare tog Anna och hennes man Sture Erlandsson över huset, de bodde där med barnen Ewa-Lotta och Bosse. Sture drev Handelsföreningen, han kom först dit som expedit.
”Elof och ngr andra gubbar satt och spelade kort, då kom dottern Anna in. Då sa slaktare Karlsson, barn lille har inte du gått och lagt dig ännu? Då svarar Anna, lagt mig? Jag har varit i söndagsskolan”

 Mittemot Tallborg ligger Arneberg, Byggdes 1907 av målare Arne Bylin, han var även kyrkvaktmästare, brandchef och han gjorde trädbeskärningar. Hans hustru var född Mobäck. Dom hade en son som hette Inge, två år yngre än jag. Efter Bylin flyttade Henning Karlsson(uppväxt i Snäckevarp) in i huset tillsammans med sin hustru Iris (från Björkhagen, Fångö) Åkerblom som flicka, han var lantarbetare. De hade en dotter, Britta Karlsson född runt 1936. Efter Henning Karlsson med familj så tror jag att Sigvard Österström och hustru Gun flyttade in, med barnen Anne Fredrik och Kristin. Nu bor Roine Andersson där tillsammans med fru och barn.

 På andra sidan vägen, mitt emot Arneberg, ligger Filipsberg. När Helga Åström tog över posten, efter min faster Alma, så byggdes Filipsberg till. Det huset som ligger närmast upp mot vägen, var det som då byggdes för postverksamheten. På övervåningen inreddes en lägenhet. Helga Åström bodde tillsammans med make Karl ”Kalle”, slaktare, och barn i huset längst ner. Sonen Inge Åström, var en duktig löpare, han blev 5:a på junior SM sträckan 3000m. Helga Åström hade postverksamheten fram till 1962. Valdemar ”Valle” Karlsson, med hustru, flyttade in i huset där Åströms bott. Vet inte vilket år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar