Efter Trädgårdsmästeriet, på hö sida, ligger Kommunalhuset, det byggdes 1934-36. På övervåningen fanns två lägenheter som var menade för vaktmästaren och för barnmorskan. Där fanns även ett stort rum som var tänkt att vara förlossningsrum, men som aldrig användes. Detta rum blev istället lägenhet. På markplan finns församlingshemmet plus lokaler som användes till Kommunalrum och Kommunalkontor. I källarplan, under köksingången, fanns en cell där man tillfälligt låste in ffa överförfriskade personer. Där fanns även en avdelning med karbad och bastu, dit kunde allmänheten och även skolbarnen gå för att bada.
Mittemot Kommunalhuset ligger ”Gamla kommunalhuset”. Där gick jag i första och andra klass. Nedre våningen var skola och på övervåningen bodde lärarinnorna. När jag gick i skolan var det Jenny Gustavsson(min lärarinna) och Ester Svensson Nord.
I Nya skolan (som också kallas Gamla skolan) gick jag i tredje och fjärde klass, då hade jag Ester Svensson som lärarinna. När man slutade att ha skola i Gamla kommunalhuset, 1952, så blev huset enbart lärarbostad. Bland annat bodde Siv Carlsson med make Nisse och dottern Lena där. Birgit Engman Svensson med maken busschaufför Svensson och barnen bodde på övervåningen under en period.
Nu är det sommarbostad.
Efter Gamla Kommunalhuset, om jag går rakt fram, så ligger Kantorsbostaden på vä sida. Från början var det skola för femman och sexan där. Skolan var på nedervåningen plus att det var lärarbostäder både på nedervåningen och övervåningen. Skolundervisning bedrevs här ända fram till 1929, då flyttade de klasserna till Nya skolan(Gamla skolan). Då blev detta hus kantorsbostad.
Nu är det sommarbostad.
Mittemot Kantorsbostaden på höger sida, ligger Bergsbrunna, Gryts hembageri och café. Elis och Elsa ”bagarn” Magnusson byggde huset 1934. Direkt när man kom in fanns själva konditoriet, där man kunde köpa, godis, bröd och tårtor. In till höger kunde man sitta och ta en kopp kaffe i café rummet. Till vänster var bageriet. På övervåningen bodde Elis och Elsa med sina tre barn. Från början bodde de på nedervåningen och hade hyresgäster på övervåningen. Bland hyresgästerna fanns Fjärdingsman Sigurd Johansson.
I början på 60-talet upphörde bageriet.
Nedanför Bankhuset till vänster ligger Minnet, byggdes på 1700-talet. Den första jag minns som ägde Minnet var Mats Karlsson på Snippen, han ägde båda husen. Den första jag minns, som bodde i Minnet, var Ludde, Ludvig, Jonsson. Han var bl.a dräng hos oss, omkring 1930. Han kom från Skräddarbo, halvvägs in till Släthäll som ligger halvvägs till Fredriksnäs, straxt efter vägen in till Kopparhult. Mittemot avtagsvägen till Släthäll låg ett torp som hette Getryggen, ett Båtsmanstorp. 100 m efter Getryggen, på Fredriksnäsvägen, låg Bockryggen. (Kan vara Bockryggen som låg mittemot avtagsvägen till Släthäll). Efter Ludde bodde det bara sporadiska hyresgäster, ffa på sommaren. Bland annat Mårten Magnussons svärmor har bott där på somrarna.
Huset nedanför Minnet heter Annelund och var smedja och bostadshus till August Levin. Han bodde där tillsammans med sin hustru? och sonen Martin. Augusts hustru hade en son, Karl Levin, som hade smedjan i Friden, den smedjan var gårdssmedja till Åbäcksnäs. Martin Levin övertog smedjan i Annelund efter pappa August. Martin gifte sig med Olga Grip Levin från Ytterhogdal. Hon var distriktssköterska. Efter Martin Levin köpte Karl-Erik Björklund(Bokö) huset, renoverade upp det och sålde det till sommargäster. Efter det har bara sommargäster bott där.
Huset som ligger ovanför, hör till smedjan. Det var Ester Helms sommarbostad. Ester Helm var syster till Martin. Martin och Ester hade också en bror som hette Knut och en syster som hette Märta. Märta bodde hemma och arbetade som sömmerska. Ester bodde i Stockholm. Esters son Bengt var spjutkastare, kastade 70 meter, han var min kamrat. Han dog när han var 30 år. Knut flyttade från Gryt, jag vet inte vart. Karl-Erik Björklund köpte även detta hus och renoverade. Har sedan ägts av sommargäster.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar