tisdag 14 april 2015

En resa genom Gryt och tiden del 5

Lövhyddan ligger på hö sida i kurvan, mitt emot Furuberga. Huset byggdes av Axel Andersson, byggmästare. Han bodde där tillsammans med hustru och en dotter.

På hö sida, innan Rågeterdalen hade Kalle Bilfelt sin bilverkstad.

Ovanför bilverkstan finns ett hus som Erneberg byggde, Lövbo, han var gift med Gertrud Lindberg från Söderön. Sonen heter Stellan Erneberg och han bor i huset nu tillsammans med Inger Erneberg.

Litet rött hus på hö sida, efter Ernebergs hus, där bodde Hjulström på 20-30 talet. Han tjänstgjorde som hamnfogde vid Rågeterdalen. Vid Rågeterdalen la Stockholmsbåtarna, ”Tjust”, ”Gamleby” och ”Maria” till på sin väg från Stockholm till Västervik, och tillbaka. ”Maria” gick mellan Norrköping och Västervik.

"På onsdag kvällarna och på söndagarna kom det alltid en båt till Rågeterdalen. Vid ett tillfälle lastade de på ett par kor. Slaktaren Elof Karlsson, Anna Erlandssons pappa, var där nere. Han skrev sina initialer, med en klippsax, bredvid svansfästet. Elof köpte kor av bönderna och skickade upp dom till någon slaktare i Stockholm.
Jag minns att vi runt 1930 levererade ett 40-tal säckar med vete till Handelsföreningens magasin. De, i sin tur, skickade iväg det med båt till försäljning. Båtarna Tjust och Gamleby gick mellan Västervik och Stockholm, onsdag- och söndag kvällar. Maria, som gick mellan Västervik och Norrköping, la också till i Gryt. Alla båtarna hade både person- och godstrafik och som jag sa förut även levande kor." 
Handelsföreningen hade ett magasin och Konsum hade ett magasin.
Kalle Bilfelt hade, en färja, bakom magasinen, där han ffa lagade båtmotorer. Han startade upp den någon gång på 40-talet. Verkstaden flyttade sedan till Fyrfjärden där sönerna Björn och Pelle sedan tog över. Nu är det Björns son Morgan som har verkstaden.
 Karl Bilfelt, den äldre, åkte runt på gårdarna och lagade traktorer men ffa skötte han Åbäcksnäs traktorer. Bilfeltarna har varit mekaniker i flera generationer. Nu är det Småbåtshamn i Rågeterdalen, och nästan runt hela Årsviken.

Nu tar vi oss tillbaka till stora Grytsvägen. I korset fanns "Simmarkällan" där hela Grytsbyn gick och hämtade vatten.

Vi fortsätter till vänster upp för backen. Direkt på hö sida ligger Charlottenberg, "Snippen" i folkmun. Det byggdes på 1800-talet. Den första, som jag minns, som bodde där hette Karlsson, han var bror till KLas Karlsson på Hagaborg. Hagaborg hette tidigare Plöjbolöten. Klas Karlsson hade en son, Karl Karlsson, som sedan tog över Hagaborg. Hagaborg ligger mellan Sandgärdet och Ekön. På 40-talet någon gång flyttade John Andersson in på Snippen, han kom från Valdemarsvik och var gift med (Märta) Lindberg från Söderön. Han tog över en manufakturaffär som Hilma Magnusson hade, i ett litet rött hus vid Evelundsbackens nedre del. Affären flyttade han till Snippen. Hans hustru Märta var sömmerska. Jörgen och Elsy Andersson. Med tre söner, hade en taxirörelse i fastigheten. 1968 var min dotter Katrin barnflicka där. Sedan kom Karin och Kalle, de köpte huset ?????

Om man går förbi Snippen, upp mot Gamla skolan, så passerar man Klippan, på höger sida. Där bodde Lindqvist, skomakare, med hushållare Einar Magnusson, som också var skomakargesäll. 1927 kom syster Olga (Grip) Levin till Gryt, som Distriktssköterska, hon bodde då på övervåningen till 1936, då Kommunalhuset stod klart och hon flyttade in i en lägenhet på övervåningen. Yngve Engström och hans syster och föräldrar bodde också i lägenheten ovanpå, under Yngves skoltid. Lindqvist byggde huset 1921, han hade även en liten godiskiosk i ett hörn av huset. Skomakeriet och godiskiosken och köket samsades i undervåningen. Einar var morbror till Dagny (Magnusson) Andersson, Dagny kom sedermera att bo i huset tillsammans med sin make Olle Andersson. Einar kom att ärva Klippan av Lindqvist, sedan ärvde Dagny Klippan av Einar. Nuvarande ägare är Magnus Höijer, radioman från Norrköping.

Fortsätter vi uppför backen kommer vi upp till ”Jungfru Louvis stuga”. Det är den lilla stugan som ligger uppe på skolgården. Från början bodde jungfru Louvis där. Kommunen tog över stugan, för tillfälligt boende, under en period bodde änkan Lindqvist, från Ålö, där med 4 barn. En man vid namn Rahm har också bott där, han livnärde sig på att såga ved. Han hade 3-4 barn.

Gamla Ålderdomshemmet låg mellan Jungfru Louvis stuga och gamla skolan, ”nya skolan” för mig. Gamla skolan stod klar 1929. Då började jag där i 3;e klass. Då tillhörde Jungfru Louvis stuga Ålderdomshemmet, det var galler för fönstren så om det var några våldsamma personer, på Ålderdomshemmet, så fick de bo där. 1930 invigdes nya Ålderdomshemmet, Åldersro, så då rev man gamla Ålderdomshemmet, som låg vid Gamla skolan.(Som var ny då).

Ovanför Gamla skolan ligger ett litet rött hus, Marieberg. Där bodde post Karlsson han körde post, från Valdemarsvik till Gryt, med en häst som hette Pärla. Han var far till Karlsönerna, Edvin(Föreståndare) och Einar(expedit), som båda jobbade i Handelsföreningen. Edvin, som hade 3 söner, Ivan 101 år 2014, Holger och Lennart Sternö, och Einar, som hade en dotter, Karin bodde i Bankhuset, med sina familjer. Bankhuset byggdes 1920-22. Det fungerade som personalbostäder för personalen på Handelsföreningen och som banklokal. Broder Albin, som var smed i Tryserum, kom till Gryt, på äldre dar, och blev då kusk i Handelsföreningen. Hästen hette Volvo.
"En anekdot om Volvo; Albin åkte till Häradsskär med varor. Volvo smiter iväg vid ett bra tillfälle. Albin ringer Dali Åman på kontoret för att rapportera att Volvo försvunnit. ”Ja jag ser det, han står här utanför, replikerar Dali."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar