lördag 31 maj 2014

Farmor Karolina


Min farmor, Carolina Magnusson, (1839 – 1932) var född och uppvuxen i Högved. Hon gifte sig med Mosse Jonsa (Magnus Jonsson) som kom från Drothem till Åbäcksnäs där han arbetade i trädgården.

Pappan hette Anders Jönsson och hans släkt hade bott på gården i Högved sedan 1600-talet.

Karolina startade affär i en bod hemma. Den affären övertog sedan sonen och därefter sondottern.

Karolina gick då och då i olika affärer i Norrköping och tittade på moderna och fina kläder. När hon kom hem ritade hon av dem ur minnet och sydde sedan upp de olika klädesplaggen.

Farmor kom hem till oss ibland och stannade några dagar. Då fick hon skjuts fram och tillbaka, från början var det hästskjuts men så småningom köpte dottern Annas familj i Uppgården bil och då fick hon nog skjuts av dem.

Ibland berättade hon olika spännande saker för oss. En gång minns jag att hon berättade om hovnarren hos Gustav III, Hellman. Han skulle underhålla kungen och hovet. Han hade många olika konster. En gång var polismästaren i Stockholm på besök hos kungen. Polismästaren gick under det inte så tilltalande namnet Grisen bland folket. Hovnarren skulle underhålla men kunde inte låta bli att anspela på Polismästarens öknamn. Han skaldade:

 ”Av druvor pressar man vin, av grisar blir det stora svin”

Du ska berätta något kungligt, sa Kung Gustav, för att inte polismästaren skulle bli sårad av gris-anspelningen. Då fortsatte Hovnarren Bellman att skalda:

”Absalom var en kungason. Salomon var hans broder. Ronten (=galten) han var grisens far och sona var dess moder.”
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar